Aquest any podem col·laborar amb la Marató de 2020 (dedicada al COVID19) comprant un dels contes de les edicions Una Rierada de Contes vinculats amb Sant Iscle de Vallalta. Són una sèrie de contes editats al 2009 entre els ajuntaments que conformen La Vallalta: Sant Pol de Mar, Sant Cebrià i Sant Iscle.

L’ajuntament els cedeix i els 3€ van destinats íntegrament a La Marató 2020.

Trobareu la manera d’aconseguir-los al Facebook de l’Ajuntament.

De fet aquests contes formen part del patrimoni de Sant Iscle (els trobarem en els Mapes de Patrimoni que tot sovint en parlem aquí).

Un dels contes és La Cova Màgica del sot de Bisarós:

Es tracta de l’adaptació d’una llegenda popular que l’estudiosa local Matilde Verdura havia sentit explicar als seus pares i que ella mateixa s’ha encarregat de fixar en una versió per a adults i en una altra per a infants.

Diu que les aigües descendents del coll de Basses es precipiten al sot de Bisarós. En aquest indret hi havia una cova natural habitada per sàtirs i faunes, que per les nits sortien del cau a empaitar les nimfes del bosc.

En certa ocasió, aquella fressa joliua va atraure l’atenció de tres germanes fadrines, que van ser descobertes i portades a la gruta, d’on mai més no en van eixir. Malgrat que els seus crits i gemecs se sentien per aquella raconada, ningú no va trobar-les. I passat el temps, hi van néixer tres pollancres per recordar-les i fer memòria de la seva imprudència.

Temps a venir, la cova del sot de Bisarós va mudar el nom pel de la Barraca dels Matiners per l’amagatall que oferia als bandolers, tot i que també va aixoplugar-hi carboners, caçadors i boscaters en general.

Llegenda de la Barraca dels Matiners / Mapes de patrimoni cultural

Les Dones d’Aigua és la llegenda per excel·lència de Sant Iscle.

Les dones d’aigua són éssers mitològics amb aparença de fada que viuen en les aigües continentals com ara estanys, torrents, salts d’aigua, fonts boscanes, gorgs i grutes. L’existència d’aquestes divinitats femenines té el seu origen en creences paganes anteriors al cristianisme, per a les quals l’element líquid és font generadora de vida i feminitat. Efectivament, l’aigua fertilitza la terra i regenera la natura.
Als Pirineus i al Montseny existeixen llegendes de dones d’aigua que es pentinen les crineres i renten les seves robes les nits de lluna plena mentre entonen melodies encisadores. La gent creia que si algú era capaç de prendre’ls un vestit, mai no més no passaria pena. Hi ha també versions enfrontades pel que fa a la seva bondat, des del convenciment que no dubtaven a convertir les seves ofrenes en or o bé en carbó segons si la persona que les havia vistes en mantenia o no el secret.
El seu record era encara molt viu en l’imaginari popular de principis del segle XX i va donar pas a la formulació de rondalles i romanços. Folkloristes com Joan Amades en van recollir les veus i les van traslladar als costumaris, i poetes i escriptors com Jacint Verdaguer o Víctor Balaguer les van incorporar al seus relats.


En el cas de Sant Iscle, la presència de dones d’aigua està lligada al gorg que hi ha prop de Ca l’Oller, que n’ha pres el nom. L’any 1927, Apel·les Mestres va escoltar el relat “d’una vella de vuitanta anys de Sant Iscle de Vallalta que conserva totes les seves facultats mentals i energies físiques” i que “ho havia sentit contar cent vegades al pare”. Diu així: “Una nit de lluna, passava el pare per la vora de la riera de can Vives, i va quedar-se embadalit veient les dones d’aigua estenent la roba que acabaven de rentar […] degueren descobrir-lo, perquè es van posar a cridar-lo pel seu nom; el pare, malgrat ell, va anar-s’hi acostant i les dones d’aigua van agafar-lo i van endur-se’l a dins de la seva cova. Lo que va passar allà dintre ningú ho ha sabut mai […] fos que les dones l’encisessin i li fessin perdre la memòria […] fos que l’amenacessin si ho descobria, el fet és que el pare mai va poder dir-ne una paraula”. Aquell home no en va treure profit, però “un altre veí de Sant Iscle, amic del pare, que va passar-li lo mateix que a ell, quan va ésser dintre la cova de les dones d’aigua, va robar-les-hi d’amagat una peça de roba; i des d’aquella hora endavant l’abundor va entrar en aquella casa, que mai més va faltar-los-hi res”.

Llegenda de les Dones d’Aigua / Mapes de patrimoni cultural